Chcę Ci przedstawić najbardziej popularny sposób pakowania produktów w obecnych czasach. Nie dość że jest to eleganckie opakowanie, to dodatkowo pozwala na dowolny nadruk który wyeksponuje produkt na półce sprzedażowej.
Aby przygotować się do wypuszczenia produktu w opakowaniu typu doypack z korkiem należy zwrócić uwagę na tych kilka rzeczy:
Laminat powszechnie mówiąc folia do doypacka. To właśnie on odpowiada za szczelność oraz jakość opakowania. Mamy do wybóru kilka wersji laminatu jednak te najbardziej popularne to triplex, czyli laminat membranowy. Ma on 3 warstwy a najważniejsza z nich to warstwa środkowa najczęściej aluminiowa. Wierzchnia warstwa ochronna oraz wewnętrzna warstwa z klejem.
Przygotowanie projektu graficznego jest ważne, bo tutaj także wybór pomiędzy pełnym kolorem CMYK lub jednokolorowym zadrukiem bezpośrednio wpływa na cenę.
Wierzchnia warstwa laminatu to warstwa która powinna ułatwiać nanoszenie farby. Jednak nie zawsze tak jest. Drukarnia która wykonuje zadruk musi mieć specjalną maszynę która nanosi grafikę oraz zabezpiecza tą grafikę. Drukarnia zabezpiecza grafikę lakierem UV który też nadaje błysku naszemu opakowaniu.
Gabaryt doypacka to nie tylko dwuwymiarowa powierzchnia. Mamy także fałdę dolną na której stoi nasz doypack i trzeba go uwzględnić w projekcie. Czyli wymiary to: wysokość x szerokość x grubość (fałda dolna)
Doypack może mieć korek umieszczony na górnym rogu oraz w centralnej górnej pozycji. Korek ma nakrętkę wielokrotnego użytku. Niestety zgrzew korka jest najtrudniejszym procesem produkcyjnym i jakość tego zgrzewu decyduje o szczelności.
Nasze maszyny produkcyjne mają dopasowanie do odpowiedniego kształtu korka. Dzięki temu możemy naszym klientom zagwarantować 2 letni okres szczelności wyrobu. Jeśli jesteś zainteresowany produkcją - skontaktuj się z nami
Oprócz powyższych mamy jeszcze kategorię czystości pakowania. To oznacza że jeśli pakujemy kosmetyki, zakład który produkuje doypack powinien mieć min. GMP kosmetyczne. Pozostałe kategorie wymagają odrębnej klasyfikacji: medyczna - iso 13485, spożywcza- HACCP, IFS. Wybierając wykonawcę upewnij się że posiada tą klasę czystości produkcji. Na pewno będziesz spał spokojnie wiedząc, że produkcja jest w dobrych rękach.
Nasze hale produkcyjne oraz magazynowe mają monitoring temperatury oraz wilgotności powietrza. Zobacz nasze certyfikaty na stronie głównej.